Interdyscyplinarne perspektywy nowej ekonomii instytucjonalnej - Fjałkowski, Karol (Interdisciplinary Perspectives of New Institutional Economics, 2009)
W artykule zaproponowano model związków nowej ekonomii instytucjonalnej z innymi naukami społecznymi, głównie psychologią i socjologią. Nauki te byłyby źródłami pojęć, wyników badań i teorii, NEI zaś oferowałaby efektywne narzędzie teoretyczne wyjaś-niania również pozagospodarczych zagadnień społecznych. Psychologia i socjologia dysponują bogatym dorobkiem empirycznym dotyczącym podejmowania decyzji i otoczenia instytucjonalnego - jego wykorzystanie przyczyniłoby się do postępu badań ekonomicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 51-61
Keywords: metodologia ekonomii; nowa ekonomia instytucjonalna; interdyscyplinarność; socjologia ekonomiczna