Czy wszyscy jesteśmy lub będziemy instytucjonalistami? - Ratajczak, Marek (Are We, or Are We Going to Be, All Institutionalists?, 2009)
Przyczyny wzrostu zainteresowania ekonomią instytucjonalną są natury praktycznej (np. transformacja ustrojowa), ale wynikają też ze stanu ekonomii jako nauki, a zwłaszcza z narastającej dyskusji o niedostatkach tzw. ekonomii głównego nurtu. W opracowaniu zaprezentowano historyczne korzenie ekonomii instytucjonalnej i jej dwa główne współczesne ogniwa, czyli tradycyjną oraz nową ekonomię instytucjonalną. Starano się przy tym odpowiedzieć na pytanie, czy instytucjonalizm może rzeczywiście aspirować do roli nowego centrum ekonomii oraz czy w związku z jego rosnąca popularnością zasadne jest postrzeganie wszystkich ekonomistów jako obecnych lub przyszłych zwolenników tego kierunku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 74, s. 13-27
Keywords: tradycyjna ekonomia instytucjonalna; nowa ekonomia instytucjonalna; ewolucja