Granice nowoczesności bankowych systemów informatycznych (na przykładzie cloud computing) - Pilawski, Bogdan (The Limits of Modernity of Banking IT Systems, 2009)
Scharakteryzowano ideę cloud computing - oceniono jej przydatność, ryzyko z nią związane oraz podano przykład praktycznej realizacji tej usługi. Omówiono także koncepcję private clouds. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 54, s. 95-109