Ocena kondycji finansowej grupy banków giełdowych na tle sektora bankowego w latach 1998-2006 (tradycyjna analiza wskaźnikowa) - Kochaniak, Katarzyna (The Assessment of Financial Situation of Commercial Banks Quoted on Warsaw Stock Exchange in Years 1998-2008 (a Comparison with the Efficiency of Polish Banking Sector), 2009)
Podjęto próbę oceny efektywności działania grupy banków komercyjnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 1998-2006 za pomocą tradycyjnej analizy wskaźnikowej. Została ona przeprowadzona na podstawie publikacji GUS, dotyczących bilansowych wyników finansowych banków. Analizie poddano rentowność, marżę, obciążenie wyniku i efektywność zatrudnienia. (fragment artykułu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 54, s. 82-94