Wpływ pandemii COVID-19 na finanse osobiste - Korzeniowska, Anna M.; Rutecka-Góra, Joanna; Swacha-Lech, Magdalena; Waliszewski, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W monografii przeprowadzono analizę finansów osobistych gospodarstw domowych w Polsce w okresie pandemii COVID-19. Autorzy publikacji zidentyfikowali rządowe programy pomocowe odnoszące się do finansów osobistych, dokonali oceny zmian, które nastąpiły w wyniku pandemii COVID-19, w wartości i strukturze dochodów oraz wydatków gospodarstw domowych, zweryfikowali wpływ pandemii na wielkość i strukturę oszczędności gospodarstw domowych, wskazali przeobrażenia w finansowaniu potrzeb konsumpcyjnych i mieszkaniowych, tj. w zachowaniach kredytowo-pożyczkowych gospodarstw domowych w okresie pandemii, a także opisali zmiany w zachowaniach konsumenckich ukierunkowane na wykorzystanie nowoczesnych technologii w finansach w okresie pandemii. Monografia składa się ze wstępu, czterech rozdziałów, z których każdy odnosi się do określonego obszaru finansów gospodarstw domowych, oraz z zakończenia. Przeprowadzona przez autorów analiza dowiodła, że nagłe i z definicji negatywne zjawiska wielotorowo oddziałują na społeczeństwo i gospodarkę: nie tylko powodują lęk, niepokój, chwilowy chaos, lecz mogą również przyspieszać pożądane zmiany zachowań i postaw oraz dostarczać impulsów do szybszych zmian technologicznych i gospodarczych.
s. 107
Keywords: pandemia; COVID-19; finanse osobiste; gospodarstwo domowe; wydatki; dochody; budżet domowy; kredyt gotówkowy; pożyczki pozabankowe; upadłość konsumencka; FinTech