Nesostoâtelʹnostʹ domašnih hozâjstv na fone finansovogo krizisa - Sʹvecka, Beata (Niewypłacalność gospodarstw domowych na tle kryzysu finansowego, 2009)
Celem artykułu jest analiza niewypłacalności gospodarstw domowych na tle występującego obecnie kryzysu finansowego w Stanach Zjednoczonych, którego skutki są odczuwalne także w Polsce. Z jednej strony kryzys finansowy został przedstawiony jako przyczyna, a z drugiej - jako skutek niewypłacalności gospodarstw domowych w Stanach Zjednoczonych i w Polsce. Pokazano wpływ kryzysu na sytuację upadłych przedsiębiorstw, redukcję miejsc pracy, a tym samym - na pozbawienie źródła dochodów i zwiększenie liczby ludzi pragnących otrzymać państwową pomoc w postaci zasiłków. W opracowaniu zaprezentowano także rozwiązania prawne odnośnie do niewypłacalności konsumenckiej w Polsce, działania profilaktyczne i działania służące naprawie finansów gospodarstw domowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 107-121