Osnovnye pokazateli strahovogo rynka Rossijskoj Federacii v usloviâh finansovogo krizisa - Neradovskaâ, Ûliâ Vladimirovna (Podstawowe wskaźniki rynku ubezpieczeniowego Federacji Rosyjskiej w warunkach kryzysu finansowego, 2009)
W artykule dokonano przeglądu podstawowych wskaźników rynku ubezpieczeń Federacji Rosyjskiej w okresie 1995-2008. Stwierdzono, że w III kwartale 2008 roku zaobserwowano ujemny wynik inwestowania rezerw ubezpieczeniowych. W tym samym czasie, czyli pod koniec 2008 roku, wzrósł popyt na usługi ubezpieczeniowe. Zwiększenie odpowiedzialności instytucji ubezpieczeniowych na tle niskiej dochodowości czy nawet deficytowości inwestycji rezerw ubezpieczeniowych może doprowadzić w perspektywie do niewypłacalności części instytucji ubezpieczeniowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 94-106