Finansovyj krizis : vzglâd na bankovskij sektor Latvii - Lace, Natalʹâ; Titko, Elena (Kryzys finansowy : spojrzenie na sektor bankowy Łotwy, 2009)
Sektor bankowy Łotwy jest jednym z najbardziej rozwiniętych gałęzi ekonomiki i odgrywa ważną rolę w kształtowaniu PKB. Światowy kryzys ekonomiczny negatywnie odbił się na całej gospodarce Łotwy, a szczególnie na wynikach działalności łotewskich banków komercyjnych. Celem publikacji jest ocena aktualnej sytuacji w sferze bankowości, analiza przyczyn jej powstania i sporządzenie prognozy dotyczącej dalszego rozwoju sektora bankowego Łotwy na podstawie na danych statystycznych. Autorzy pracy przeprowadzili analizę porównawczą podstawowych wskaźników działalności łotewskich banków komercyjnych z wykorzystaniem danych z dwóch ostatnich lat. Otrzymane rezultaty świadczą o problemie płynności i pogarszającej się jakości portfeli kredytowych. Żeby znaleźć wyjście z powstałej sytuacji, wiele łotewskich banków będzie zmuszonych szukać dużych inwestorów zagranicznych, co oznacza nową falę fuzji i przejęć w branży bankowej Łotwy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 76-85