Rozničnoe bankovskoe delo v usloviâh krizisa - Harasim, Janina (Bankowość detaliczna w warunkach kryzysu, 2009)
Przedłużający się kryzys finansowy ze szczególną siłą ujawnił się w sektorze bankowym. Do jego najważniejszych negatywnych następstw można zaliczyć: duże obniżenie płynności w sektorze międzybankowym, które pociągnęło za sobą trudności banków w zarządzaniu płynnością, ograniczenie wielkości kredytów udzielanych niefinansowym podmiotom i zaostrzenie kryteriów ich udzielania, a także pogorszenie się wyników finansowych banków. Jednocześnie kryzys udowodnił, że bankowość detaliczna jest sferą działalności banków najbardziej odporną na kryzys i mogącą pomóc w jego przezwyciężeniu. W warunkach kryzysu depozyty ludności okazały się najtańszym i najbardziej stabilnym źródłem płynności, a obsługa klientów indywidualnych, w tym udzielanie kredytów konsumpcyjnych, staje się coraz ważniejszym źródłem dochodów obciążonych przy tym stosunkowo niskim ryzykiem. Żeby wykorzystać te niewątpliwe atuty, banki detaliczne powinny w najbliższych latach skupić się na działalności kluczowej i umocnieniu pozycji na miejscowym rynku, rozwijać stacjonarną sieć i budować przemyślaną strategię wielokanałowej dystrybucji, a także odchodzić od strategii nakierowanych na produkt i opracowywać strategie nakierowane na klienta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 61-75