Finansovoe posredničestvo v finansirovanii innovacionnoj deâtelʹnosti organizacij - Ilʹinična, Irina Eliseeva; Kapralova, Elena Borisovna (Współczesna praktyka oceny usług pośredników finansowych na podstawie klasyfikacji systemu kont narodowych SKN, 2009)
Artykuł jest poświęcony zagadnieniu odzwierciedlenia zakresu usług pośrednictwa finansowego (UPFIK) we wskaźnikach makroekonomicznych w najnowszej wersji systemu kont narodowych SKN. Rozpatrzono w nim różne sposoby dystrybucji UPFIK między podstawowymi kategoriami wykorzystania w SKN: pośrednie spożycie przedsiębiorstw, finalne spożycie gospodarstw domowych, eksport nierezydentom. Szczególną uwagę zwrócono na problem wyboru "stopy bazowej", tj. stopy niezawierającej żadnych usług pośredników, z której eliminuje się premię za ryzyko.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 87, s. 44-50