Zmiany na rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce w okresie kryzysu na rynkach finansowych w latach 2007-2009 - Widz, Ewa (Changes in Investment Funds Market in Poland in the Time of Financial Crisis, 2010)
Kryzys finansowy i dekoniunktura giełdowa odbiły się na pozycji i znaczeniu rynku funduszy inwestycyjnych w Polsce. Spadek wartości aktywów, utrata klientów, odpływy środków przewyższające napływy oraz zmiana dotychczasowej struktury rynku to główne wyznaczniki sytuacji funduszy inwestycyjnych w 2008 r. O ile przed kryzysem zwiększał się udział w rynku funduszy akcyjnych i mieszanych, o tyle od połowy 2007 r. zyskiwały głównie fundusze lokujące aktywa w instrumenty dłużne. Po chwilowym załamaniu można spodziewać się dalszego rozwoju tego segmentu rynku finansowego, co potwierdzają dane za kolejne miesiące 2009 r. Poprawa sytuacji na giełdzie w 2009 r. zwiększyła wartość aktywów netto funduszy, zwłaszcza tych, które w swoich portfelach posiadały duży udział akcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 461-470