Analiza operacji arbitrażowych w zakresie opcji na WIG20 - Węgrzyn, Ryszard (Analysis of Arbitrage Operations in the Scope of the Options on Wig20, 2010)
Arbitraż jest uważany za potężną siłę rynkową, która prowadzi do właściwych relacji cenowych. W praktyce jednak można obserwować pewne odchylenia od tych relacji. Celem tego opracowania jest zwrócenie uwagi na możliwości i skuteczność operacji arbitrażowych na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Zaprezentowane wyniki badań empirycznych dotyczą opcji na WIG20 w okresie grudzień 2008 - marzec 2009 r. W artykule tym autor wykazał odchylenia od ograniczeń i właściwości cen opcji kupna oraz sprzedaży, a także odchylenia od parytetu put-call. Dokonał również oceny efektywności arbitrażu na podstawie analizy z uwzględnieniem kosztów transakcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 450-460