Implementacja modeli CaViaR z wykorzystaniem rolowanej regresji kwantylowej - Trzpiot, Grażyna; Jeziorski, Przemysław (Implementation of CaViaR Methodology with Rolling Quantile Regression, 2010)
W pracy zostanie przedstawione podejście regresji kwantylowej do szacowania VaR, które nie czyni założeń co do klasy rozkładu stóp zwrotu. W drugiej części pracy przedstawione zostaną modele CaViaR, które wykorzystują fakt występowania autokorelacji i skupiania się zmienności na rynkach finansowych. Poprawność modelu będzie zweryfikowana na podstawie testu Kupca, który weryfikuje hipotezę o zgodności liczby przekroczeń VaR z założonym poziomem istotności α. A zatem test sprawdzi, czy otrzymane wartości VaR nie są niedoszacowane lub przeszacowane, z uwagi na niedostosowanie założeń do empirycznego rozkładu stóp zwrotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 431-440