Szacowanie stawek składki w ubezpieczeniach komunikacyjnych OC dla asymetrycznego rozkładu wielkości szkód - Szymańska, Anna (Premium Rates Estimation in Car Liability Insurance CR for Asymmetric Distribution of the Size of Damages, 2010)
W pracy przedstawiono zastosowanie estymatorów bayesowskich do taryfikacji a posteriori w ubezpieczeniach komunikacyjnych OC. Składki netto wyznaczono za pomocą zasady wartości oczekiwanej oraz zasady kwantyla rzędu ε. Porównano otrzymane stawki składek dla rozkładu wielkości szkód typu Pareto.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 413-421