W poszukiwaniu skutecznego systemu finansowania społecznego budownictwa mieszkaniowego - Szelągowska, Anna (In Quest for the Efficient Finance System of the Social Housing, 2010)
Artykuł dotyczy problematyki metod finansowania społecznego budownictwa mieszkaniowego w okresie dekoniunktury gospodarczej. Pojęcie systemu budownictwa mieszkaniowego jest pojęciem szerszym od pojęcia systemu finansowania budownictwa mieszkaniowego. Głównym celem tworzenia systemów finansowania mieszkalnictwa jest dostarczanie rozwiązań zapewniających środki finansowe służące zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych. Konieczna jest systematyczna analiza i implementacja nowych rozwiązań na światowych rynkach finansowych, które pozwolą zaspokoić potrzeby mieszkaniowe wszystkich grup społecznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 404-412