Analiza przejęć spółek giełdowych w ujęciu teorii gier - Sroczyńska-Baron, Anna (The Analysis of the Process of Taking Over the Stock Company Based on the Theory of Games, 2010)
W pracy przedstawiono wybrane narzędzia teorii gier służących analizie przejęć spółek giełdowych. Omówiono sposób kontroli swojej sytuacji przez akcjonariusza z wykorzystaniem indeksów siły. Scharakteryzowano wybrane indeksy siły (indeks siły Shapleya-Shubika, Banzhafa-Colemana, Johnsona), dokonano ich porównania i zastosowano je w analizie przejęcia dokonanego na wybranej spółce giełdowej notowanej na GPW w Warszawie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 394-403