Statystyczna analiza struktury nakładów inwestycyjnych w Polsce w ujęciu regionalnym - Salamaga, Marcin (Statistical Analysis of the Investment Structure in Polish Provinces, 2010)
Celem artykułu jest porównanie struktury nakładów inwestycyjnych w sektorach prywatnym i publicznym w Polsce w przekroju regionalnym. W badaniach analizowano strukturę inwestycji według sekcji PKD. Wykorzystując mierniki podobieństwa struktur oraz wybrane metody analizy skupień, wyodrębniono regiony najbardziej podobne pod względem struktury nakładów inwestycyjnych. Następnie sprawdzono, czy otrzymane rezultaty grupowania odzwierciedlają podobieństwa w poziomie rozwoju gospodarczego między odpowiednimi regionami. Ponadto zbadano, w których regionach struktura inwestycji ulegała największym zmianom w ostatnich latach. Dane do obliczeń pochodzą z bazy Banku Danych Regionalnych Głównego Urzędu Statystycznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 385-393