Globalny efekt dyspozycji na przykładzie rynku opcji indeksowych - Porcenaluk, Paweł (The Disposition Effect Demonstrated on Index Options Example, 2010)
Efekt dyspozycji powoduje, że inwestorzy chętniej i szybciej realizują zyski, zaś w przypadku strat odkładają decyzję o zakończeniu inwestycji w nadziei odrobienia strat. Głównym celem niniejszego badania było ukazanie wpływu efektu dyspozycji na rynek opcji indeksowych. W celu minimalizacji liczby czynników wpływających na decyzję o sprzedaży opcji ograniczono się do specyficznego przypadku, jakim jest liczba otwartych pozycji. Wyniki badania ukazują, że istnieje zależność między liczbą otwartych pozycji a stopą zwrotu na rynku opcji. Okazuje się, że liczba otwartych pozycji w przypadku dodatniej stopy zwrotu rośnie wolniej niż na sesji "spadkowej".
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 361-366