Prognozowanie zagrożenia bankructwem dla spółek giełdowych z sektora budowlanego - Pisula, Tomasz (Forecasting of Bankruptcy Threat for Joint Stock Companies of the Building Sector, 2010)
W dobie obecnego kryzysu finansowego dotykającego w coraz większym stopniu polskie firmy rośnie liczba firm zagrożonych bankructwem. W dość dużym stopniu (z racji swojej specyfiki) narażony na bankructwo jest sektor budowlany, który w latach poprzedzających kryzys charakteryzował się dość dynamicznym rozwojem. Dla inwestorów giełdowych, którzy inwestują w papiery wartościowe (także spółek branży budowlanej) istotne jest posiadanie efektywnych narzędzi umożliwiających dokonywanie skutecznych prognoz zagrożenia bankructwem dla spółek wchodzących w skład ich portfeli inwestycyjnych. Publikacja przedstawia teoretyczne oraz praktyczne aspekty strukturalnego podejścia do zagadnień prognozowania bankructwa dla spółek giełdowych z sektora budowlanego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 351-360