Alternatywny system obrotu akcjami w Polsce na tle innych rynków europejskich - Pietrzyk, Radosław; Knichnicki, Bartłomiej (Polish Newconnect Compared to Other European Alternative Markets, 2010)
Alternatywne systemy obrotu są tworzone przez tradycyjne giełdy papierów wartościowych, aby przyciągnąć mniejsze podmioty, które mają potencjał wzrostu, ale nie spełniają wymagań dopuszczenia na główne rynki giełd. NewConnect powstał w 2007 r. na wzór działających już w Europie rynków alternatywnych. Celem artykułu jest pokazanie rozwoju ASO w Polsce na tle wybranych rynków w Europie, a także wskazanie podobieństw, różnic i perspektyw dalszego rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 340-350