Istota i znaczenie "efektu śmierci" na rynku sztuki - Piechaczek, Anna (Analysis of an Artist's Death Influence on the Market Prices of Her/His Works, 2010)
Specyficzny charakter rynku dzieł sztuki znajduje odzwierciedlenie również w kategorii wyceny dzieł sztuki. Na wysokość cen wpływa wiele swoistych czynników, które charakterystyczne są wyłącznie dla tego typu rynków. Za cel niniejszej publikacji obrano zanalizowanie wpływu śmierci artysty na rynkowe ceny jego prac. "Efekt śmierci" objawia się tym, że ceny rosną/maleją bardziej po śmierci twórcy, aniżeli rosłyby/malałyby, gdyby artysta nie umarł.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 331-339