Klasyfikacja OFE z wykorzystaniem dystansu GARCH - Papież, Monika; Śmiech, Sławomir (Classification of OFE Using Garch Distance, 2010)
W artykule dokonano oceny ryzyka rynkowego OFE, które w prowadzonych analizach utożsamiono z warunkową wariancją stóp zwrotu poszczególnych OFE. Aby ocenić, czy dwa szeregi charakteryzują się identycznym ryzykiem sprawdzono, czy procesy generujące zmienność mają identyczne parametry (jeśli założymy, że są takiej samej klasy, np. GARCH (1, 1). Do weryfikacji hipotezy o identyczności parametrów wykorzystano statystykę Walda. Następnie dokonano pogrupowania szeregów (OFE) ze względu na podobieństwo dynamiki zmienności (wzorców zmienności) stóp zwrotu. W tym celu wykorzystano dystans pomiędzy modelami charakteryzującymi stopy zwrotu poszczególnych funduszy OFE. Na tej podstawie wskazano grupy funduszy, które charakteryzują się podobną dynamiką zmienności (podobnym ryzykiem). Analizę przeprowadzono dla lat 2001-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 323-330