Wpływ kryzysu finansowego na wielkość i strukturę oszczędności finansowych gospodarstw domowych w Polsce - Miziołek, Tomasz (Impact of Financial Crisis on the Value and Structure of Households` Financial Savings in Poland, 2010)
Na skutek globalnego kryzysu finansowego w okresie dwóch ostatnich lat doszło do osłabienia dynamiki wzrostu wartości oszczędności finansowych gospodarstw domowych w Polsce, a następnie do spadku ich nominalnej wartości. Istotnej zmianie uległa również struktura oszczędności - wzrósł udział oszczędności, które mają za cel przede wszystkim ochronę kapitału, charakteryzujących się minimalnym poziomem ryzyka inwestycyjnego (w szczególności depozytów bankowych), natomiast znacząco zmniejszyła się rola bezpośrednich inwestycji w akcje notowane na rynku giełdowym i funduszy inwestycyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 307-315