Nieklasyczne metody oceny wyników inwestycyjnych na przykładzie otwartych funduszy emerytalnych - Mikulec, Artur (Non-Classic Methods of the Evaluation of Financial Results on the Example of Open Pension Funds, 2010)
W literaturze, oprócz klasycznych wskaźników rentowności inwestycji uwzględniających ryzyko, jak np. Sharpe'a, Treynora, Jensena, odnaleźć można wiele innych miar oceny rentowności inwestycji. Na szczególną uwagę, ze względu na posiadane własności oraz uniwersalne podejście do analizy, zasługują miary: M2, M3, Omega, U-P oraz indeks Stutzera. W referacie przedstawiono wymienione wyżej miary oraz zastosowano je do oceny wyników inwestycyjnych Otwartych Funduszy Emerytalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 297-306