Asymetryczne miary ryzyka w wycenie aktywów kapitałowych na GPW w Warszawie - Markowski, Lesław (Asymmetric Risk Measures in Asset Pricing on the Warsaw Stock Exchange, 2010)
Teoria finansów określa ryzyko systematyczne, w szczególności współczynnik beta jako jedyną właściwą miarę ryzyka. Jednakże dotychczasowe badania na rozwiniętych rynkach kapitałowych nie potwierdzają jednoznacznie tej tezy. W przeciwieństwie do klasycznych testów modelu CAPM, w pracy zaproponowano wykorzystanie dolnostronnych i górnostronnych współczynników beta, czyli podejście traktujące oddzielnie wyniki otrzymane w okresach dodatniej koniunktury giełdowej od oszacowań uzyskanych w okresach z ujemną koniunkturą giełdową. Własność ta powoduje, że stosownymi miarami ryzyka systematycznego mogą być wskaźniki asymetrii tych rozkładów, takie jak skośność czy koskośność. Ze względu na znaczną zmienność miar ryzyka systematycznego, wykorzystano ich wartości uśrednione, wyznaczone na podstawie prób przesuwanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 286-296