O niektórych warunkach stosowalności strategii inwestycyjnych - rynek indeksowych kontraktów futures na GPW w Warszawie - Marcinkiewicz, Edyta; Witkowska, Dorota; Kompa, Krzysztof (Conditions for the Application of the Investments Strategies on the Polish Derivative Market on Warsaw Stock Exchange, 2010)
Celem pracy jest próba odpowiedzi na pytanie, czy na rynku terminowym GPW w Warszawie istnieją warunki do stosowania strategii spekulacji, arbitrażu i hedgingu. Badanie opiera się przede wszystkim na dwóch filarach - analizie relacji ceny terminowej do ceny gotówkowej oraz relacji ceny rzeczywistej kontraktu futures do jego ceny teoretycznej. Za pomocą metod statystycznych zweryfikowane zostały niektóre własności rynku kasowego i terminowego, które wpływają na efektywność stosowania każdej z wymienionych strategii.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 276-285