Transfer ryzyka ubezpieczeniowego towarzystw na życie na rynek kapitałowy - Małek, Aleksandra (Transfer of the Mortality Risk to the Capital Markets, 2010)
Kluczowe dla towarzystw na życie ryzyko ubezpieczeniowe stanowi ryzyko śmiertelności. Podczas gdy śmiertelność wyższa niż oczekiwana skutkuje nagromadzeniem roszczeń z tytułu polis na życie, wystąpienie śmiertelności niższej niż oczekiwana przejawia się w kumulacji roszczeń z tytułu produktów zabezpieczenia na starość. Ryzyka ubezpieczeniowe mogą być przez zakłady ubezpieczeń i towarzystwa reasekuracji pomyślnie transferowane poza tradycyjny rynek asekuracyjny dzięki m.in. obligacjom i swapom katastrofowym. Idea instrumentów umożliwiających transfer ryzyka ubezpieczeniowego na rynek kapitałowy została ukształtowana przez branżę majątkową. Celem niniejszej pracy są przedstawienie rozwiązań sekurytyzacji ryzyka ubezpieczeniowego, dedykowanych towarzystwom ubezpieczeń na życie, oraz próba sformułowania kierunków ich rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 265-275