Ekonomiczne podstawy zarządzania przez wartość w towarzystwie ubezpieczeń wzajemnych - Lemkowska, Malwina (Economical Foundations of Value Based Management in Mutual Insurance Companies, 2010)
Koncepcja zastosowania teorii wartości przedsiębiorstwa w towarzystwach ubezpieczeń wzajemnych (TUW) budzi wiele kontrowersji. Bez wątpienia szczególny charakter kapitału zakładowego ubezpieczyciela, specyficzny charakter kategorii członków ubezpieczonych oraz problemy związane z pomiarem kosztu kapitału utrudniają kwotowe ujęcie wartości. Mając jednak na względzie interesy ubezpieczonych będących jednocześnie kapitałodawcami, słuszne wydaje się wdrażanie koncepcji zarządzania przez wartość w TUW. Polegać ono powinno na wyróżnieniu czynników pozytywnie bądź negatywnie wpływających na wartość ubezpieczyciela jako kryteriów oceny wszelkich dokonywanych przez zakład ubezpieczeń przedsięwzięć.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 226-234