Wycena lokat zakładu ubezpieczeń jako element ryzyka operacyjnego - Lament, Marzanna (The Valuation of Insurance Company Investments as an Element of Operating Risk, 2010)
Wycena lokat stanowi istotny element zarządzania zakładem ubezpieczeń i wpływa na prezentację danych sprawozdania finansowego i jego sytuację finansową poprzez przyjęte zasady wyceny. Niestety, jak każdy pomiar, wycena nie jest jednoznacznie obiektywna, dlatego ryzyko operacyjne jest jej nieodłącznym elementem przejawiającym się jako ryzyko zawodności ludzi, systemów, procesów lub zdarzeń zewnętrznych. Nieprawidłowa wycena lokat wpływa na zniekształcenie sprawozdania finansowego i jest oszustwem określanym jako oszukańcza sprawozdawczość finansowa, uważana za najbardziej niebezpieczny typ oszustwa księgowego. Zatem wycena lokat jest istotnym elementem ryzyka operacyjnego i stanowi realne zagrożenie, dlatego należy wdrażać mechanizmy kontrolne, zapobiegające oszustwom księgowym wywołanym przez nieprawidłową wycenę lokat.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 216-225