Ocena działalności zakładów ubezpieczeń - przesłanki sprawowania nadzoru - Kurek, Robert (Assessment of Insurance Companies' Activities - Supervision Indications, 2010)
Firmy ubezpieczeniowe ze względu na specyfikę prowadzonej działalności są bardziej niż inne podmioty gospodarcze narażone na ryzyko niewypłacalności, a jej ewentualne skutki mają znaczący wymiar nie tylko ekonomiczny, lecz także społeczny. Uzasadnia to uregulowanie zasad działalności ubezpieczeniowej oraz konieczność funkcjonowania nadzoru. W opracowaniu usystematyzowane zostały argumenty i głosy przemawiające za dokonywaniem nadzorczej oceny działalności firm ubezpieczeniowych. Przeciwstawione im zostały argumenty i głosy nawiązujące do liberalizacji zasad rynku ubezpieczeniowego, ujęte w skali makro- i mikroekonomicznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 207-215