Bariery rozwoju assurfinance w Polsce - Kufel-Siemińska, Anna (Barriers to the Growth of Assurfinance in Poland, 2010)
Udział zakładów ubezpieczeń w dystrybucji usług finansowych, określany najczęściej mianem assurfinance, jest jedną z wielu płaszczyzn współpracy ubezpieczycieli z instytucjami finansowymi. Udział zakładów ubezpieczeń w dystrybucji usług finansowych umożliwiła liberalizacja zasady ograniczenia pozaubezpieczeniowej działalności zakładu ubezpieczeń. Analiza ofert zakładów ubezpieczeń dowodzi, że działania określane mianem assurfinance są przez nie podejmowane w ograniczonym zakresie. Stąd w opracowaniu zidentyfikowano i opisano dwie równie istotne bariery rozwoju assurfinance w Polsce, a mianowicie: wynikającą z relacji pomiędzy usługami ograniczoną komplementarność usług finansowych z usługami ubezpieczeniowymi oraz niechęć ubezpieczycieli wobec samodzielnego podejmowania działań dystrybucyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 198-206