Polska, Czechy i Węgry na tle pozostałych emerging markets - dokąd płyną bezpośrednie inwestycje zagraniczne? - Kozuń-Cieślak, Grażyna (Poland, the Czech Republic, and Hungary against the Background of Other Emerging Markets: Where the Foreign Direct Investments Flow?, 2010)
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne są najbardziej pożądaną formą napływu kapitału zagranicznego, gdyż oprócz strumienia pieniądza wnoszą do kraju goszczącego know-how. W skutek kryzysu finansowego i ekonomicznego rok 2008 zaznaczył się jako koniec, zapoczątkowanego w 2004 r., okresu wzrostowego trendu napływu BIZ na świecie. Napływ BIZ w 2008 r. był o 20% niższy niż w roku poprzednim, w roku 2009 spodziewane są dalsze spadki. Celem niniejszego opracowania jest próba odpowiedzi na następujące pytania: które z krajów rynków wschodzących można uznać za liderów w przyciąganiu bezpośrednich inwestycji zagranicznych?, które z nich mają największe szanse na zdobycie zainteresowania inwestorów zagranicznych nawet w czasach kryzysu?, jak kształtuje się sytuacja Polski na tle gospodarek konkurencyjnych?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 179-188