Zmiany skłonności do płacenia dywidend spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Kowerski, Mieczysław (Changes of Propensity to Pay Dividends by Firms Quoted on Warsaw Stock Exchange, 2010)
W pracy, dokonując dekompozycji wskaźnika udziałów spółek płacących dywidendy w ogólnej liczbie spółek, pokazano, że wzrost udziału spółek płacących dywidendy od roku 2000 wynikał ze wzrostu ich skłonności do płacenia dywidend, natomiast zmiany charakterystyk spółek nie sprzyjały decyzjom o płaceniu dywidend. Pokazano również, że zmiany skłonności do płacenia dywidend są silnie dodatnio skorelowane z rozwojem gospodarczym mierzonym tempem wzrostu produktu krajowego brutto.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 168-178