Funkcja względnej użyteczności a stosunek do ryzyka - Kontek, Krzysztof (Relative Utility Function and Risk Attitude, 2010)
Niniejszy artykuł przedstawia wyjaśnienie wyników eksperymentów loteryjnych przy przyjęciu dwóch alternatywnych założeń: pierwszego, że ludzie rozpatrują zmiany majątku w sposób bezwzględny, oraz drugiego, że zmiany majątku są postrzegane w kontekście rozważanego problemu. Pierwsze założenie prowadzi do wyprowadzenia teorii perspektywy, drugie zaś do rozwiązania przypominającego funkcję użyteczności zaproponowaną przez Markowitza [1952]. Artykuł przedstawia argumenty za przyjęciem drugiego założenia i omawia stosunek do ryzyka wynikający z takiego modelu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 149-157