Analiza stóp zwrotu z inwestycji w spółki, w których akcjonariacie funkcjonowały fundusze podwyższonego ryzyka typu venture capital/private equity - Jajuga, Grzegorz; Mróz, Wojciech (Analysis of the Impact of Activity of VC/PE Investors in Public Companies on the Valuation of These Companies, 2010)
Artykuł ma na celu zbadanie, czy obecność funduszy podwyższonego ryzyka (typu venture capital/private equity) w akcjonariacie spółek publicznych wpływa pozytywnie na kształtowanie się wartości tych spółek mierzonej ich kapitalizacją. Autorzy artykułu wskazują, jakie działania podejmują fundusze podwyższonego ryzyka, będąc aktywnymi inwestorami w akcjonariacie spółek. Badania obejmują polskie spółki notowane na rynku regulowanym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, w których akcjonariacie obecne były fundusze podwyższonego ryzyka. Autorzy analizują stopy zwrotu, uzyskiwane z inwestycji w papiery wartościowe takich spółek w relacji do stóp zwrotu uzyskiwanych z inwestycji w pozostałe spółki notowane na rynku Giełdy Papierów Wartościowych w różnych interwałach czasu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 121-129