Czy dywersyfikacja równoległa jest szansą w warunkach kryzysu gospodarczego? - Gierałtowska, Urszula (Is Parallel Diversification a Chance in Economic Crisis Conditions?, 2010)
W pracy zdefiniowano pojęcie dywersyfikacji równoległej i przedstawiono relacje pomiędzy rynkiem aktywów finansowych i rynkiem aktywów alternatywnych ze szczególnym uwzględnieniem rynku nieruchomości. Badanie przeprowadzono w okresie VI 2006 - VI 2009, co pozwoliło na wyodrębnienie okresu hossy i bessy w odniesieniu do rynku polskiego. Z przeprowadzonych badań wynika, że konieczna jest dywersyfikacja ryzyka inwestycyjnego na podstawie aktywów alternatywnych, ponieważ są one słabo skorelowane (a w okresie kryzysu najczęściej ujemnie skorelowane) z tradycyjnymi aktywami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 103-113