Rynki funduszy inwestycyjnych w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej w latach 2007-2008 - Dawidowicz, Dawid (Investment Fund Markets in Selected Countries of Central and Eastern Europe in 2007-2008, 2010)
Artykuł dotyczy oceny rozwoju rynków funduszy inwestycyjnych w takich krajach jak: Czechy, Polska, Słowacja i Węgry na przestrzeni lat 2007-2008. Wybrane do analizy kraje są pod wieloma względami do siebie podobne, charakteryzują się także podobną historią rozwoju rynków funduszy inwestycyjnych. Ponadto są to kraje zaliczane do Central East European Countries (CEEC) należących do rynków wschodzących (emerging marketS). W opracowaniu wzięto pod uwagę kwartalne wartości aktywów netto, zgromadzonych przez fundusze inwestycyjne i ich typy na poszczególnych rynkach, liczbę funduszy inwestycyjnych oraz miary - wartości aktywów netto funduszy inwestycyjnych na jednego mieszkańca, udziału aktywów netto funduszy UCITS w aktywach netto wszystkich funduszy (UCITS i non-UCITS), pozwalające na porównanie danych między sobą.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 85-94