Polityka społecznej odpowiedzialności inwestycji - uwarunkowania i projekcja implementacji na rynku funduszy emerytalnych - Czerwińska, Teresa Tatiana (The Social Responsibility of the Investment of Pension Funds - Conditions and the Projection of the Implementation, 2010)
Celem pracy jest analiza zagadnienia społecznej odpowiedzialności biznesu. Studia literatury przedmiotu skłaniają do wniosku, że u podłoża implementacji koncepcji SRI w procesie inwestycyjnym funduszy emerytalnych leżą przede wszystkim uwarunkowania społeczne. Powodzenie zaś całego procesu wdrożenia koncepcji SRI zależy w dużym stopniu od wykształcenia się pewnych nieformalnych paradygmatów w środowisku zarządzających aktywami oraz proaktywnej postawy beneficjentów funduszy emerytalnych. Implementacja koncepcji SRI w działalności funduszy emerytalnych jest w dużym stopniu wyrazem dojrzałości społecznej w kwestii odpowiedzialności biznesu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 75-84