Metodologia badania premii z tytułu kontroli w spółkach publicznych - Byrka-Kita, Katarzyna (Methodology of Control Premium Assessment in Public Firms, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie fundamentalnych założeń odnoszących się do dywersyfikacji. Badania przeprowadzone w Polsce wskazują, że poziom koncentracji własności i kontroli w spółkach notowanych na GPW na koniec 2000 r. był wysoki i zbieżny z poziomem obserwowanym dla dużej części rynków kapitałowych krajów Europy kontynentalnej. We współczesnej literaturze dotyczącej nadzoru korporacyjnego coraz więcej uwagi poświęca się konfliktowi interesów pomiędzy udziałowcami większościowymi i mniejszościowymi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 117, s. 58-67