Ianua scientiae - Smoluk, Antoni (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
Książka stanowi zbiór kilkunastu różnorodnych tematycznie artykułów, poprzedzony prologiem i zakończony epilogiem. Spectrum badawcze publikacji jest szerokie: od mody idealnej i statystyki po topologię, analizę i logikę. Dzieło – z pozoru niejednolite – łączy entuzjazm badawczy z zaangażowaniem społecznym. Lekturę można rozpoczynać w dowolnym jej miejscu: każdy akapit przy kolejnym czytaniu okaże się nieco inny: głębszy w treści i prostszy w formie. Opracowanie można potraktować jako naukowy poemat dygresyjny wykorzystujący anegdotę, żart i ironię w celu uwypuklenia wiodącej idei. Najważniejszą tezą zbioru jest aksjomat mówiący, że wszechświat – kosmos – jest jedynym perpetuum mobile.
s. 138
Keywords: statystyka; paradoks Simpsona; paradoks potencjalny; wieloboki; trójkąt; preferencja; decyzja; zbiór uporządkowany; dziedzina funkcji okresowej