Środowiska projektowe przedsięwzięć informatycznych - Pańkowska, Małgorzata (Project Environments in Information Technology, 2010)
Autorzy książek i opracowań zdecydowanie preferują metodyki rozwoju pojedynczych projektów i koncentrują swoją uwagę na wewnętrznych problemach zarządzania projektem. Nie przedstawiają wystarczająco dobrze powiązań między różnymi projektami i ich połączeń ze środowiskiem społeczno-gospodarczym. Jednakże ze względu na rozwój technologii informacji i komunikacji oraz doskonalenie komputerowego wspomagania zarządzania projektami pojawia się problematyka realizacji sieci połączonych projektów. Celem opracowania jest prezentacja, analiza i porównanie sieci projektów, tj. multiprojekty, portfele projektów, programy i skupienia projektów roll-out.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 238-252
Keywords: projekt informatyczny; zarządzanie projektem; portfele projektów; multiprojekty; projekt roll-out