Wieloznaczność dźwięku. Sound Ambiguity 7 - Kołodziejska, Joanna. Redakcja; Barcella, Rafał. Redakcja; Daszkiewicz, Katarzyna. Redakcja; Kubaszewska, Katarzyna. Redakcja (Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu, 2023)
Niniejsza książka to już siódmy zbierający prace młodych badaczek i badaczy tom w serii będącej pokłosiem kolejnej edycji Międzynarodowej Studenckiej Konferencji Naukowej Wieloznaczność dźwięku, organizowanej przez Koło Naukowo-Artystyczne Kompozycji i Teorii Muzyki Akademii Muzycznej im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu. Na publikację złożyło się dziewięć tekstów, a część z nich dotyka związków muzyki i literatury. Ważnymi zagadnieniami okazały się także pejzaż dźwiękowy i soundscape studies. Nie zabrakło też tekstów odnoszących się do ustaleń w naukach ścisłych. Całość dopełniają zaś rozważania na temat rytmiki oraz gatunku sinfonietty. Teksty koncentrują się wokół analizy i interpretacji dzieła muzycznego, choć nie tylko – w wielu z nich zaprezentowano bowiem wyniki badań interdyscyplinarnych. Dzięki temu, prócz zagadnień związanych z formalną analizą muzyki, uwzględnione zostały szerokie konteksty rozumienia sztuki dźwięków. Warto podkreślić, że przedmiotem analiz i interpretacji stała się twórczość historycznie nam bliska, bo współczesna lub najnowsza.
Keywords: Karol Szymanowski; Rafał Augustyn; kantata; pieśń; opera; sinfonietta; Cezary Duchnowski; Paweł Hendrich; Stanisław Lem; rytmika dalcroze’owska; Olivier Messiaen; muzyka algorytmiczna; Paweł Szymański; multifony; bifurkacja; Grażyna Bacewicz