Przedsiębiorstwo wobec zjawiska zarażania - Wyciślak, Sławomir (Company Responses to the Contagion, 2010)
Współczesne przedsiębiorstwo realizuje działania w warunkach wielokierunkowych i wieloaspektowych relacji. W konsekwencji konfrontuje się ono z rosnącą liczbą czynników ryzyka, które dodatkowo cechuje rosnący stopień powiązania. Uwzględniając podane przesłanki, za cel artykułu uznano analizę zjawiska zarażania przy odniesieniu się do specyfiki działalności przedsiębiorstwa. W ramach charakterystyki zjawiska zarażania posłużono się analogią do epidemiologii, zidentyfikowano też źródła zarażania, mechanizm przekazywania zarażania, wrażliwe na zarażanie przedsiębiorstwa. Obronie przedsiębiorstwa przed zarażaniem ma służyć warstwowy model odporności, w którym wyróżniono: bariery zewnętrzne, centrum, sfery funkcjonalne. Dociekania odniesiono do sfery praktyki gospodarczej. Przedmiotem pogłębionych rozważań uczyniono kryzys finansowy, którego początek datuje się na wrzesień 2008 roku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 511-519
Keywords: ryzyko; kanały zarażania; kryzys finansowy; sieci przedsiębiorstw; model odporności