Implementacja zintegrowanego systemu informatycznego klasy ERP w firmie dystrybucyjnej. Wyzwania, procesy, korzyści - Iwanek, Jarosław; Leszczyńska, Maja (Implementation of integrated information system of ERP class in a logistic company. Challenges, processes, benefits, 2010)
Przeobrażenia sytemu informacyjnego, począwszy od momentu jego powstania, aż po likwidację lub ewentualną restrukturyzację, nazywają się cyklem życia. Wnikliwa analiza literatury przedmiotu, jak również wiedza na temat specyfiki powielarnych SI skłaniają jednakowoż do wniosku, że klasyczne modele cyklu życia trudno do nich odnieść i o wiele lepiej korespondują one z systemami dedykowanymi. Zauważoną lukę stara się uzupełnić niniejsze opracowanie, w którym zaprezentowany został trójsegmentowy cykl życia, uwzględniający perspektywy wszystkich uczestników rynku, na którym dystrybuowane są tego rodzaju systemy, oraz fazy charakterystyczne dla poszczególnych perspektyw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 191-204
Keywords: zintegrowany system informatyczny; klasa ERP; Implus 5