Wiarygodność metod szacowania pracochłonności przedsięwzięć rozwoju systemów oprogramowania wspomagających zarządzanie - Czarnacka-Chrobot, Beata (Reliability of the BSS Development and Enhancement Projects Effort Estimation Methods, 2010)
Kluczowym wymaganiem wobec metod szacowania pracochłonności przedsięwzięć rozwoju systemów oprogramowania jest ich wiarygodność w określonym obszarze aplikacyjnym. Jednym z zasadniczych obszarów są systemy oprogramowania wspomagające zarządzanie (SOWZ), dlatego wiarygodność metod estymacji pracochłonności ich rozwoju stanowi przedmiot wielu badań. Ich rezultaty są zróżnicowane, niekiedy nawet sprzeczne. Powstaje zatem pytanie, czy na ich tle można dostrzec prawidłowości, które mogą stanowić wskazówkę co do wyboru najwłaściwszego dla przedsięwzięć rozwoju SOWZ sposobu szacowania pracochłonności. Celem artykułu jest próba wyprowadzenia ewentualnych takich prawidłowości na podstawie analizy dostępnych w literaturze i rezultatów badań nad wiarygodnością pięciu zasadniczych metod estymacji pracochłonności rozważanych przedsięwzięć.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 163-176
Keywords: przedsięwzięcia rozwoju systemów oprogramowania wspomagających zarządzanie; metody szacowania pracochłonności; wiarygodność metod szacowania pracochłonności