Cykl życia strategii - rozważania na temat strategicznego rozwoju organizacji - Witek-Crabb, Anna (Strategy Life Cycle - Thoughts on Strategic Organizational Development, 2010)
W artykule przedstawiono rozważania na temat strategicznego rozwoju organizacji rozumianego jako dojrzewanie organizacji w zakresie praktyk zarządzania strategicznego. Przemyślenia dotyczyły zmian dokonujących się zarówno w procesie zarządzania strategicznego, jak i w samej strategii wraz z dojrzewaniem przedsiębiorstwa. W celu znalezienia odpowiedzi na pytanie o to, jak się będzie przejawiać strategiczny rozwój organizacji - czyli jakich zmian w praktyce zarządzania strategicznego można się spodziewać wraz z dojrzewaniem przedsiębiorstwa, odniesiono się do koncepcji cyklu życia organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 473-481
Keywords: cykl życia organizacji; cykl życia strategii; strategiczny rozwój organizacji; zarządzanie strategiczne; rozwój organizacyjny