Zarządzanie bezpieczeństwem wiedzy w kontekście rozwoju organizacji - Wawak, Sławomir (Knowledge Security Management in the Context of Organization Development, 2010)
Współcześnie zasoby wiedzy stają się głównym źródłem przewagi konkurencyjnej. Organizacje muszą podejmować działania na rzecz właściwego wykorzystania ich zasobów oraz zabezpieczenia ich przed ujawnieniem czy zmniejszeniem wartości. Systemy informatyczne pozwalają przedsiębiorstwom na ograniczenie liczby naruszeń bezpieczeństwa informacji. Jednak poza zasięgiem tych systemów pozostają zasoby wiedzy. W artykule omówiono ograniczenia systemów zarządzania bezpieczeństwem informacji oraz wskazano na możliwości ich rozwoju w kierunku systemu zarządzania bezpieczeństwem wiedzy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 465-472
Keywords: bezpieczeństwo informacji; bezpieczeństwo wiedzy; zarządzanie wiedzą; systemy informacyjne; ISO 27001