Zastosowanie obiektów abstrakcyjnych w wieloagentowej symulacji komputerowej - Łatuszyńska, Małgorzata; Borawski, Mariusz (Application of Abstract Objects in Multi-Agent Computer Simulation, 2010)
W artykule przybliżono ideę obiektów abstrakcyjnych w kontekście możliwości zastosowania jej w symulacji wieloagentowej do odwzorowania zachowań agentów zależnych od czynników losowych. Ponadto przedstawiono wieloagentowy model ruchu drogowego, w którym w opisie agentów użyto obiekty abstrakcyjne. Wyniki przeprowadzonych eksperymentów uzasadniają przydatność prezentowanej koncepcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 115-128
Keywords: symulacja komputerowa; system wieloagentowy; obiekty absraktycjne