Obszary zastosowań sieci neuronowych w biznesie - Lorek, Paweł (Neural Networks in Business Applications, 2010)
W artykule opisano podstawowe zastosowania sieci neuronowych w biznesie. Dokonano syntetycznego zestawienia przykładowych zastosowań sztucznych sieci neuronowych w praktyce gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem zalet i ograniczeń poszczególnych architektur sieci. Przedstawiono również koncepcję autorskiego systemu prognozowania cen miedzi, opartego na zespole sieci neuronowych. Działanie systemu zweryfikowano na danych pochodazących z notowań londyńskiej giełdy metali. Słowa kluczowe: sieci neuronowe, zastosowania gospodarcze, prognoza szeregów czasowych, prognozowanie cen miedzi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 88, s. 105-114
Keywords: sieci neuronowe; zastosowania gospodarcze; prognoza szeregów czasowych; prognozowanie cen miedzi