Analiza decyzyjna w projektowaniu strategii zarządzania przedsiębiorstwem - Stabryła, Adam (Decision Analysis in Designing s Corporate Management Strategy, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie generalnych podejść badawczych dotyczących wyboru racjonalnej strategii zarządzania. Rozumiana w sposób uniwersalny analiza decyzyjna jest procesem badawczym zorientowanym na ocenę wygenerowanych wariantów i wybór rozwiązania racjonalnego (optymalnego). W artykule zostały rozpatrzone następujące zagadnienia: zakres przedmiotowy projektowania strategii zarządzania, metodyka opracowania programu działalności gospodarczej przedsiębiorstwa (DGP), techniki wyboru celów, reguły decyzyjne stosowania standardowych metod dyskontowych, ocena agregatowa strategii zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 116, s. 407-417
Keywords: analiza decyzyjna; program DGP; techniki wyboru celów; metody dyskontowe; ocena agregatowa